fbpx Βάψιμο αυγών με τις χρωστικές μπαχαρικών, φρούτων και λαχανικών | CHEFistry
easter_eggs
Βάψιμο αυγών με τις χρωστικές μπαχαρικών, φρούτων και λαχανικών

Η χημεία είναι μέρος της φύσης. Απόδειξη μιας και έχουμε μπει στη Μεγάλη Εβδομάδα είναι το βάψιμο των πασχαλινών αυγών με μπαχαρικά, βότανα, φρούτα και λαχανικά.

Η διαδικασία είναι εύκολη και ίδια για κάθε υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε. Στηρίζεται δε στο φαινόμενο της εκχύλισης. Την μεταφορά δηλαδή μιας ουσίας σε μία υγρή φάση. Στην περίπτωση μας, την μεταφορά των χρωστικών στο νερό.

Υλικά και χρωστικές

  • Πατζάρια

    Ροζ – Μωβ χρώμα που οφείλεται στη κόκκινη χρωστικη της ρίζας την βετατίνη.

    Χρησιμοποιούμε ρίζες για άριστο αποτέλεσμα, διαφορετικά τις πατζαρόφλουδες μαζί με τον καρπό

  • Κόκκινο λάχανο

    Μώβ χρώμα που προέρχεται από τις ανθοκυανίνες που περιέχει το λαχανικό.

    Χρησιμοποιούμε το λάχανο κόμμένο σε μικρά κομμάτια για καλύτερο αποτέλεσμα.

  • Σπανάκι

    Πράσινο χρώμα λόγω της χλωροφύλλης του λαχανικού.

  • Μύρτιλα

    Μπλέ χρώμα λόγω των ανθοκυανίνων που περιέχουν.

    Χρησιμοποιούμε τα μύρτιλα κόμμενα στη μέση.

  • Κουρκουμάς

    Κίτρινο χρώμα που οφείλεται στη κουρκουμίνη.

    Χρησιμοποιούμε 10 gr σε 1 λίτρο νερό.

  • Παπρικα

    Κόκκινο χρώμα της ελαιορητίνης της πάπρικας.

    Χρησιμοποιούμε 14 gr σε 1 λίτρο νερό

  • Κρόκος Κοζάνης

    Χρυσό που οφείλεται στην κροκετίνη.

    Χρησιμοποιούμε 30-40 στύμονες σε 1 λίτρο νερού.

Οδηγίες βαψίματος

  • Φέρνουμε το νερό μαζί με το μπαχαρικό, το βότανο, το φρούτο ή το λαχανικό σε σημείο βρασμού (100 oC).
  • Αφήνουμε στο νερό που βράζει τα υλικά μας μέχρι να εκχυλιστούν οι χρωστικές, να χρωματιστεί δηλαδή το νερό.
  • Σουρώνουμε το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει
  • Τοποθετούμε τα αυγά στο χρωματισμένο νερό για 5-6 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και στεγνώνουμε σε χαρτι κουζίνας.
  • 30 λεπτά μετά γυαλιζουμε με λάδι αν το επιθυμούμε.

SHARE