fbpx Μαγείρεμα σε κρούστα αλατιού | CHEFistry
Lamb in Salt Crust
Μαγείρεμα σε κρούστα αλατιού

Η κρούστα αλατιού συνιστά μια αρχαία μέθοδο μαγειρέματος που μπορεί να εφαρμοστεί στο κρέας, το ψάρι ακόμα και τα λαχανικά, και να προσφέρει ένα πολύ τρυφερό και γευστικό αποτέλεσμα!

Η κρούστα αλατιού μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να ταιριάζει εύκολα σε οποιοδήποτε φαγητό. Όταν εφαρμόζεται σωστά, η κρούστα εσωκλείει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα μέσα στο τρόφιμο.

Το αλάτι είναι ένας κακός αγωγός θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει την αργή διείσδυση της θερμότητας προς το εσωτερικό της κρούστας που βρίσκεται το τρόφιμο. Η αργή διείσδυση της θερμότητας στα κρέατα και τα ψάρια σημαίνει λιγότερη ζημιά στο τρόφιμο μέσω του μαγειρέματος. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ζουμερό και μαλακό τρόφιμο.

Βότανα και μπαχαρικά μπορούν να αναμειχθούν με το αλάτι για να δώσουν περισσότερες εντάσεις στη γεύση. Μπορείτε να “ξεκουράσετε” το τρόφιμο στην κρούστα αλατιού για αρκετό χρόνο αφού μαγειρευτεί.

Ακολουθεί ενδεικτική συνταγή απο τη CHEFistry με κατσίκι, βασισμένη στην τεχνική της κρούστας αλατιού.

Μπούτι από κατσίκι ψημένο σε κρούστα αλατιού

Υλικά

  • 1 μπούτι από Κατσίκι (περίπου 1,5 - 2 κιλά με το κόκαλο)
  • 2,0 κιλά αλάτι, ημίχονδρο
  • 2,0 κιλά αλεύρι
  • 1,0 κιλό νερό
  • 50 γραμμάρια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 50 γραμμάρια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 μαύρο σκόρδο

Εκτέλεση συνταγής

Φτιάχνουμε ένα αρωματικό αλάτι ανακατεύοντας το αλάτι με τα μυρωδικά και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ. Σε μια μπασίνα προσθέτουμε το αρωματισμένο αλάτι στο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν. Έπειτα προσθέτουμε το νερό και αναδεύουμε ώστε να φτιάξουμε ένα ζυμάρι με το οποίο θα κλείσουμε το μπούτι.

Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε το κατσίκι για περίπου 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Αποσύρουμε και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί».

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε καλά με το μείγμα που φτιάξαμε το μπούτι μέχρι να κλειστεί ολόκληρο σε ένα «κουβούκλιο» από το αλάτι και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά ανά κιλό κρέατος.

Lamb in Salt Crust

SHARE